Přehled přípravy staveb SŽDC

StavbaTyp přípravyStav
Cheb-st. hr. NěmeckoPS6
Uzel Plzeň 1. stavba: pražské zhlavíPS5
Černošice-BerounIZ+PD5
Český Těšín-DětmarovicePS5
Bystřice-Těšín 2. stavba: stanice Český TěšínPS6
Praha Hostivař-Praha Hl. n.PD6
Sudoměřice-VoticePS5
Veselí-DoubíPS (v zakázce chybně? uveden PD)6
Dynín-HorusicePS5
Opatovice-StéblováPS6
Brno-ZastávkaPS6
Č.Budějovice-VolaryPS6
Liberec-TanvaldPS5


Vysvětlivky:
Typy: IZ=investiční záměr, PD=přípravná dokumentace, PS=projekt stavby
Stavy: 5=vypsána soutěž, 6=zakázka zadána

Obnova trati Imeno-Kumrovec-Savski Marof

Dne 17. března 2011 proběhlo v Kraljevci na Sotli setkání generálního ředitele SŽ a generálního ředitele HŽ, jehož cílem bylo jednání o obnově provozu na uvedeném úseku.

Celý článek »

Den sedmý: Ljubljana – (Dobova) – Brežice – Sevnica – Trebnje – Metlika – Ljubljana a závěr

Ráno vyrážím MV Alpine Pearls do Dobovy. Z pestré směsky vozů si vybírám Bpm SBB. Ve vlaku panuje atmosféra stěhování národů, spousta pospávajících cestujících s obrovskými zavazadly. Usedám u jedné paní a dáváme se do pohybu.

Celý článek »

Den šestý: Ljubljana – (Celje) – Velenje – Celje – Ljubljana

Dnes si musím opět přivstat, do Velenje to zrovna moc nejezdí, i když na zdejší poměry se to dá považovat spíše za nadprůměr.

Celý článek »

Den pátý: Ljubljana – Maribor – Dravograd – Holmec – (Maribor) – Ljubjana

Ráno opět vyrážím brzo, potřebuji si ještě zajistit místenku na ICS. Paní na přepážce mi však řekne, že se jim pokazil vlak a jezdí nadomestna garnitura, takže místenku nepotřebuji. Na nástupišti nastupuji do Desira, které mě odveze až do Mariboru. Klasická souprava by tedy byla lepší.

Celý článek »

Den čtvrtý: Ljubljana – Kamnik Graben – Homec – Šmarca – Ljubljana

Tentokrát je na plánu krátká cesta, ráno si tedy přispím, naobědvám se a v 13:15 vyrážím směr Kamnik. Jedná se o trať s jedním z nejhustších osobních provozů, do Kamniku jezdí vlak téměř co hodinu a do bližších stanic i vložené vlaky. Jinak tomu je o víkendu, kdy se na trati nehne ani kolo.

Celý článek »

Den třetí: Ljubljana – Murska Sobota – Ormož – Središče – (Ormož) – Hodoš – Ljubljana

Ráno se opět vydávám na hlavní lublaňské nádraží, kde nastupuji do MV Citadella, cestujících je relativně dost, nicméně podaří se mi zabrat prázdné kupé v ABl. Roztahuji sedačky a ulehám. Cesta probíhá klidně až do Laška, kde zastavujeme a po chvíli jsme zdejším výpravčím odposunováni na boční kolej, kde čekáme na křižování s protijedoucím vlakem. Druhá kolej je kvůli stavebním pracím vyloučena. V Pragersku měníme lokomotivy a na čelo dostáváme Regana 664. Projíždíme opravovaným úsekem, kde probíhají dokončovací práce. Trať Pragersko-Hodoš se momentálně s přispěním EU rekonstruuje.

Celý článek »

Den druhý: Ljubljana – (Celje) – Sveti Rok ob Sotli – (Stranje) – Imeno – Stranje – Celje – (Zidani most) – Ljubljana

Ráno opět vyrážím na hlavní lublaňskou stanici, získávám povinnou rezervaci na ICS pendolino a vyrážím směr Celje. Zde mám asi čtvrt hodiny na přestup, návštěvu města si tedy nechávám na později a nastupuji tentokráte do jednotky 813/814. Oproti řadě 713/715 zde absentují koše pod okny a determální spodní část oken, tyto nedostatky však kompenzuje výrazně lepšími chodovými vlastnostmi. Sedadla jsou stejně honekroidní jako u předchozího typu.

Celý článek »

Den první: Ljubljana – (Jesenice) – Nova Gorica – (Sežana) – Divača – Ljubljana

Ve tři čtvrtě na sedm nastupuji do soupravy 713/715 s příznačnou CVR Krásy Slovinska, která však tyto krásy zevnitř vlaku poněkud skrývá. Tento osobák s tříapůlhodinovou jízdní dobou mě doveze přímo do Nové Gorice. Přestože předpověď počasí hlásí zataženo a občasné bouřky, při výjezdu z Lublaně je polojasno. Mezi Kraní a Jesenicí začínají být nad horami vidět temné mraky, ale kdopak by se deště bál, beztak bude jen v horách. V Jesenici úvraťujeme a vydáváme se vstříc tomu nečasu. Projíždíme 6 327 metrů dlouhým Bochyňským tunelem a začíná pršet. Déšť proměnné intenzity mě provází až do Nové Gorice.

Celý článek »

Po slovinských tratích v sedmi dnech

Jelikož jsem v červenci zůstal v Lublani již téměř sám, zrodil se tento nápad jak s pomocí jízdenky InterRail One Country Pass strávit část tohoto času.

Celý článek »